Sådan sparer du penge på din hund

Hunden er menneskets bedste ven

Danmark er et hundeelskende land. I alt holder 450.000 familier hund, og disse familier har i alt 550.000 hunde, ifølge Danmarks Statistik. Selvom der er flere katte i de danske hjem, er hunden dog det foretrukne kæledyr, da langt flere familier holder hund end kat. Der er altså ingen tvivl om, at hunden er danskernes bedste ven.

Vi er kort sagt vilde med de logrende dyr, men en hund er jo ikke en gratis fornøjelse, og ofte kan udgifterne hurtigt løbe op, uden at man lægger mærke til det.

Hvad koster en hund?

Som kommende hundeejer vil det første, man fokuserer på, højst sandsynligt være købsprisen. Prisen på en hund kan variere temmelig meget. Det kommer helt an på, hvad det er for en slags hund, man er interesseret i.

Det er klart, at racehunde med fine stamtavler koster mere end en blandingshund. Faktisk er der temmelig stor forskel i prisen. Nogle hunde kan du få for en hund, andre koster et svimlende beløb, men kan så til gengæld også vinde penge hjem igen ved forskellige hundekonkurrencer.

Ofte svinger priserne også efter, hvilke hunderacer der er særligt populære. For eksempel har de små hunderacer oplevet en stigning i priserne i de sidste par år, og især racen engelsk bulldog er temmelig eftertragtet. Købsprisen vil dog ofte kun udgøre en lille del af det samlede budget, hvis man overvejer at anskaffe sig en hund.

Hundebudget

Selvom man har forelsket sig i en ikke alt for dyr hund og tænker, at det var billigt sluppet, må man lige tænke sig om en ekstra gang. Som sagt er der mange løbende udgifter forbundet med at have hund.

Det er selvfølgelig svært at sige noget generelt om et hundebudget, men mange garvede hundeejere vil sige at 1.000 kr. om måneden vil være passende. Der er selvsagt stor forskel på, hvor meget hundefoder en chihuahua og en grand danois spiser. Der kan også altid opstå uforudsete udgifter til dyrlægebesøg, men 1.000 kr. i gennemsnit burde kunne dække det meste.

Lige når man har fået sin nye, logrende ven, vil man ofte stå overfor store udgifter, da man skal ud og anskaffe sig en masse nye hundesager. Sandsynligvis skal man ud og investere i hundekurv, mad- og vandskål og et halsbånd med hundetegn. Når først disse er købt, behøver man ikke købe det igen, og hvis hunden vokser fra det, kan man måske sælge det videre.

Hvor kan man spare?

Det næste spørgsmål er, hvor i budgettet man mon kan spare. For at finde ud af dette er det en god idé at skrive de forskellige udgiftsposter ned. Det kunne for eksempel dreje sig om:

  • Hundefoder
  • Hundeforsikring
  • Hundetilbehør

Hundefoder

Der er kæmpe forskel på priserne, hvad angår hundefoder. Derudover er reklamerne fulde af følelsesprægede udsagn, hvor man nemt kan få den tanke, at ens hund fortjener det dyreste foder.

Virkeligheden er dog en helt anden. Alle producenter af hundefoder skal følge de samme standarder. Derfor skal din hunds behov nok blive dækket, selvom du vælger et af de billigere mærker. Der kan være en forskel på helt op til 40,00 kr. på det dyreste og billigste foder, hvilket betyder meget i den lange ende.

Et andet godt tip er at købe hundefoder på nettet, hvor du ofte nemmere kan få fat i engrosstørrelser og dermed få mængderabat.

Hundeforsikring

Ligesom hundefoder er et område, man ikke bare sådan kan strege i budgettet, er hundeforsikring heller ikke til at komme udenom. For det første er der en lovpligtig forsikring, som man altså skal tegne for sin hund. Dernæst findes der også yderligere forsikringer, som kan dække i forbindelse med dyrlægebesøg, disse er dog ikke lovpligtige.

Der er faktisk ikke stor forskel på alle mulige andre forsikringer og så en hundeforsikring. Det eneste man skal være opmærksom på, er at sørge for at få tegnet den lovpligtige forsikring. I det tilfælde kan det godt betale sig at undersøge markedet og finde den billigste forsikring.

Læs mere om dette hos doc24.dk.

Hundetilbehør

Når man anskaffer sig en hund, medfølger helt automatisk også et behov for hundetilbehør. For eksempel skal hunden have en skål at spise og drikke af, den skal have et sted, hvor den kan trække sig tilbage og sove, og endelig skal den have noget legetøj, der kan aktivere den.

Hvis man opfylder ovenstående, sørger man for, at hunden får de bedste betingelser for at trives i familien. Alle disse ting behøver ikke at være købt fra ny af. Ofte vil man kunne finde gode annoncer på DBA eller andre salgssider, hvor mennesker sælger ud af deres hundetilbehør.

Hvis man er heldig, vil man endda kunne finde nærmest helt ubrugte sager fra familier, som efter kort tid har fundet ud af, at det ikke alligevel var muligt for dem at have hund. Der er virkelig gode muligheder for at gøre et godt køb, og ellers handler det bare om at være kreativ. At kaste pind i haven kan være lige så stimulerende som et dyrt hundelegetøj fra en dyreforhandler.

Er du nu blevet overbevist om, at du skal have hund?

Det er altså fuldt ud muligt at spare penge på din hund uden at gå på kompromis med kvaliteten. De gladeste hunde er dem med kærlige familier, der passer på dem, leger med dem og sørger for at hunden har faste, men hjertelige rammer.