5 Tips til studerende

Sådan overlever du studiet uden at optage gæld.

Som studerende vil man altid have råd til mere og tjene lidt flere penge, men sandheden er at pengene er små for studerende og med studie dagligt, er det ikke muligt for alle at tjene flere penge. Til gengæld er det muligt at optimere brugen af de penge man tjener som studerende.

Da vi selv har studeret, kender vi til kampen om at finde den rette balance i økonomien. I dette indlæg vil vi derfor give dig de bedste råd til at bruge din indkomst optimalt. Det vil både indebære at spare penge, tjene penge og planlægning. Det lyder måske overvældende men hæng på, vi skal nok hjælpe dig igennem det!

1.Tjen penge ved siden af din SU

Som studerende bruger man meget tid, ikke blot på forelæsninger men ligeledes på at læse pensum og skrive projekter. Det kan derfor være svært at finde tid til et arbejde ved siden af. Desværre er dette nødvendigt, for ikke at blive tvunget ud i at skulle låne penge. Selvom det er hårdt at skulle have fuldtidsstudie og et job, er der flere forskellige måder at tjene penge på.

Det vigtigste når man skal tjene penge som studerende er at man gør det på en fleksibel måde, således at du kan passe det ind hvis der pludselig kommer et stort projekt der skal skrives. Det er naturligvis ikke alle arbejdspladser der tillader at du selv er herrer over dine timer, men de fleste går med til at du selv bestemmer hvilke dage på ugen du vil være der, så længe du bruger et vist antal timer om ugen.

Føler du at et deltidsjob ikke rækker, kan du til hver en tid finde små jobs du kan løse på vej til og fra studiet. Du kan eksempelvis tjene penge ved at besvare undersøgelser og bedømme reklamer. Du vil muligvis ikke tjene en stor mængde penge på det, men nok til en ny bluse eller en kop kaffe. Læs mere om online undersøgelser.

Det vigtigste er blot at du kommer op på en indkomst, der er stor nok til at betale husleje og købe mad for. Som studerende vil man ikke altid kunne leve i luksus, da man tjener meget lidt. Når du studerer skal det ses som en investering, du går igennem det for senere at få en god stabil indkomst og et givende job.

2. Få styr på de penge du tjener

Du kan tjene uendeligt af penge, men har du ikke styr på hvad pengene bruges til, er der endnu stor risiko for at du vil ende med gæld. Du behøver nødvendigvis ikke at lave et kompliceret budget og have styr på hver en krone du har brugt. Så længe du har et overordnet budget og en nogenlunde idé om du overholder budgettet.

Når du laver et simpelt budget skal du blot sætte indkomst op imod dine udgifter. Resultere det i et minus kan det skyldes to ting, du tjener for lidt eller du har for store udgifter. Har du lavet budgettet i et excel ark, kan du sidde og lege lidt med tallene. Skær lidt ned på en udgift og se om dette kan få dit budget i plus igen. Når du laver budgettet skal du huske at inkluderer udgifter du kun betaler hvert kvartal, halvårligt eller årligt således at du ikke får en kæmpe regning uden at have lagt penge til side.

Budget _tjen

3. Spar penge på dine indkøb

Udgifter til mad er en af de ting som nok rammer unge hårdest når de flytter hjemmefra. Mad er langt dyrer end man regner med som ung og vil man spise andet end nudler hele måneden skal man tænke sig om når man køber ind. Vil du ikke bruge alle dine hårdt tjente penge på mad, så læs med herunder.

Først og fremmest skal du holde dig til at handle ind én gang om ugen. Ved at gøre dette, undgår du de mange impulskøb man laver, når der handles flere gange om ugen. Husk ligeledes ikke at handle på tom mave, man bliver lettere lokket når man er sulten.

Flere og flere supermarkeder er begyndt på deres madspilds projekt, hvor varer der er ved at løbe på datoen, sælges billigere. Gå efter disse varer, da mange af dem kan fryses ned og tages ud når du skal bruge dem.

Når du laver mad, så smid ikke rester ud men frys dem ned, så har du til frokost eller en gang aftensmad en anden dag. Så er du også fri for at bruge tid på at lave mad den dag.

4.Tjen penge på dine gamle ting

Man kan naturligvis ikke blive ved med at have ting man kan sælge, men når du køber nye ting kan du sælge de gamle. Har du eksempelvis købt en ny trøje kan du tjene nogle af pengene ind igen ved at sælge en af dine gamle trøjer.

5. Skift fra dankort til et mastercard

Man tjener som sagt ikke mange penge når man studerer, så hvorfor risikerer at skulle give en masse af dem væk i renter. Det er måske ikke mange der ved det, men når du hæver over på dit dankort skal du betale banken renter for det du har hævet over.

I stedet for at blive fristet sidst på måneden til blot at trække over på kortet, så gør det umuligt ved at få et mastercard. Således er du tvunget til at få dine penge til at løbe rundt.