Arbejd i udlandet og tjen penge samtidig

Flere end du tror går rundt med tanken om at arbejde i udlandet, men det er de færreste, der får tanken realiseret, idet de ikke ved, hvor de skal søge information omkring alt det praktiske, der går forud for et udlandsophold. Det kan derudover synes svært, at kombinere udlandsophold og arbejde, og hvordan tjener man penge når man af sted.

For dig der er fast besluttet på at opleve et andet arbejdsmarked end det danske, så er der håb forude, da du faktisk har flere muligheder end du sikkert at bevidst omkring. Du kan selv vælge at søge job på egen hånd, men du kan naturligvis også forsøge at blive udstationeret gennem din arbejdsplads, som er den du har størst sandsynlighed for at komme til at arbejde udenlands. Som studerende kan du vælge at arbejde i udlandet i din sommerferie, eller du kan vælge at søge et arbejde i udlandet efter endt skolegang. Der findes både betalt arbejde, men der findes også frivilligt arbejde, som det dog til din orientering koster penge at deltage i.   

Det er klart nemmest at få et job i udlandet, hvis man befinder sig i udlandet. Men hvis du ikke befinder dig udlandet er der forskellige søgemaskiner og jobkontorer, hvor det er muligt at søge hjælp.

On

Praktiske informationer  

At arbejde i udlandet kræver en masse praktisk planlægning, som er en nødvendighed. Nogle af de ting, som du skal være opmærksom på er bestemt af den type rejse du skal afsted på, som blandt andet afhænger af destination og varighed. Derudover er det vigtigt, at undersøge forholdene for indrejse og ophold.

Som dansker kan du rejse frit mellem de nordiske lande, og derved også arbejde frit. Dog skal du på din nuværende lokale kommune anskaffe dig internordiske flyttepapirer, der efterfølgende skal indleveres hos det land, man flytter til. I EØS-landene (inkl. Norge, Island og Liechtenstein) kan du opholde dig i tre måneder uden opholdstilladelse, men hvis du ønsker at opholde dig længere tid skal du ansøge om EU-registreringsbevis.

I forbindelse med ansøgningen om opholdstilladelse skal du kunne fremvise dokumentation for at du har fast arbejde i landet. Nogle lande kræver visum, hvilket er en forudindhentet godkendelse. Hvilke lande dette præcis omfatter kan læses på Udenrigsministeriets hjemmeside. Derudover er skal du kunne dokumentere faglige kvalifikationer og erhvervserfaring. Det er i den forbindelse særligt vigtigt, at du har dokumentation på det du har lært. Du skal derudover tjekke om dit erhverv er lovreguleret i landet, hvorfor du gør klogt i at have en beskrivelse af dit erhverv og en godkendelse af din uddannelse.  

I lande der ligger uden for EØS, kan det være et problem at få arbejds- og opholdstilladelse, hvilket kommer an på formålet med dit ophold.  

Verden

Reglerne for det enkelte land afhænger af flere forskellige faktorer, såsom varighed og hvilket land du skal opholde dig i. Det er altid vigtigt, at du er ajourført inden for landets specifikke lovgivning og politiske forhold, da disse ofte ændres med jævne mellemrum. Det kan være svært at få job i udlandet, hvis ikke udstationeringen sker gennem din virksomhed.

I langt de fleste tilfælde vil du ikke have noget problem med at få en tilladelse, så længe du har et job. Virksomheden hvori du har fået job skal dog dokumentere, at det ikke er muligt at finde tilsvarende kvalificeret arbejdskraft inden for landets grænser, hvorfor de har set sig nødsaget til at kigge efter kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Det er endvidere værd at bemærke, at arbejds- og opholdstilladelserne kun udstedes for en begrænset periode. Hvis ikke du har den nødvendige tilladelse til at arbejde og opholde dig, kan du ikke blive forsikret og du risikere udvisning af landet. Det anbefales derfor på det kraftigeste at have de praktiske formaliteter på plads. 

Læs mere: Nyuddannet - sådan kommer du tættere på jobbet