Spar penge i hverdagen

Der er ingen tvivl om at de fleste på et tidspunkt har oplevet økonomiske problemer af den ene eller anden art, og at vi derfor har haft svært ved at få økonomien til at hænge ordentligt sammen. De faste udgifter skal dog betales til den første i måneden, og det kan være et problem for nogle. Du har sikkert stiftet bekendtskab med programmet Luksusfælden, der vises på TV3, der hjælper danskere ud af deres dybe økonomiske problemer. Det er et program, der sætter danskernes overforbrug på spidsen, men samtidig giver det stof til eftertanke.

Programmet bekræfter samtidig er der er mange danskere, der har et uafklaret forhold til deres privatøkonomi, hvorfor det bliver et problem man nødigt italesætter eller for den sags skyld tager hånd om, men som man bare skubber ud foran sig. Et gammelt mundheld lyder således, at "penge er ikke noget man taler om. Det er noget man har". Det opsummere på en ganske simpel måde, hvordan vi i Danmark har det når snakken falder på økonomi og penge. Det er i en vis forstand en smule tabubelagt, og formentligt ikke særligt velset at snakke om penge, og nogle vil endda mene, at penge er roden til alt ondt.

Men sådan behøver det langt fra at være. Selverkendelse, ansvarsbevidsthed og indsigt er tre vigtige begreber, der alle tre knytter sig an til økonomi - til min, men også til din. Jeg vil forsøge at præciserer hvad de tre omhandler enkeltvis selvom de korrelerer. Afslutningsvis vil jeg give dig nogle redskaber til, hvordan du skaber et bedre overblik over din økonomi, men også hvordan du får økonomien til at hænge sammen, og derved spare penge i sidste ende.

 Ansvarlighed

Spar penge på selverkendelse, ansvarsbevidsthed og indsigt

Første skridt i stadiet er i min optik, selverkendelse.  Der er mange, der ikke magter at styre sin egen privatøkonomi, da overblikket for længst er forsvundet, og derfor vokser det egentlige forbrug med hastige skridt. Men at tage hånd i hanke og erkende, at man rent faktisk har et problem, er det første skridt i retningen af at få ens økonomi tilbage på ret køl. Når man først har erkendt et problem, så bliver det også væsentligt lettere at italesætte og bearbejde. Dermed ikke sagt, at det er let at erkende et problem. Det er omtrent noget af det sværeste, da mange synes det er pinligt erkende et problem, fordi omgivelserne uden tvivl vil dømme dig.

Ansvarsbevidsthed er næste skridt i stadiet. Det er vigtigt man forstår, at ansvaret er dit - selvom det da kunne være rart at sende aben videre. Folk der har en stram økonomi formår ofte ikke at sætte tæring efter næring. Det vil sige at de bruger flere penge end de har til rådighed - også begynder korthuset altså at vælte. Det er derfor særdeles vigtigt, at man får skabt sig et billede af ens reelle indkomst og ens udgifter. De kloge siger, at man kan ikke bruge penge man ikke har. Det er vidst et gammelt ordsprog, da det i dag er muligt at optage lån i  banker, og alle de steder, hvor det er muligt at optage højt forrentede quick-lån - så muligheden foreligger. Vælger man at låne penge disse steder, så udskyder man problemerne ind til, opkrævningerne på et tidspunkt vælter ind ad døren. Det er dyrt at låne penge - og ekstremt dyrt, hvis ikke man kan betale dem tilbage rettidigt.

Indsigt er i min optik det tredje led i stadiet. Det er her man skal forsøge at skabe sig det endelige overblik over ens økonomiske situation. Ved at skabe indsigt i ens egen økonomi vil man opleve, at der følger mange friheder med, hvis man formår at prioritere konsekvent. For at danne sig det endelige overblik er det vigtigt, at man gennemgår sine faste udgifter. Dette kunne eksempelvis være telefoni, TV, forsikringer, a-kasse, transport, udgifter på mad, tøj, energi og sidst men ikke mindst impulsindkøbene. Impulsulsindkøbene kender vi alle til - det er de køb man for eksempelvis foretager på vej hjem fra arbejde, hvor kurven fyldes med unødvendige varer. Ved at gennemgå sine faste udgifter får måske mulighed for at finde nogle billigere alternativer, hvor det er muligt at spare lidt ekstra penge i hverdagen.

Styr På Budgettet

Lav en budgetkonto og spar penge

Når man har klarlagt sine faste udgifter, kan man med fordel udarbejde en budgetkonto. Det er muligt at lave en budgetkonto på de fleste bankers hjemmesider, hvor du får overblik over indkomst og udgifter, og hvor regningerne betales automatisk via betalingsservice. Derudover overføres et fast beløb fra din lønkonto til din budgetkonto, hvorfor du præcist ved, hvor meget du skal afsætte til faste udgifter per måned, og du vil derudover også vide, hvor mange penge du har tilbage til fornøjelse.

Det er bestemt ikke nogen smal sag at omlægge sin økonomi og derved sit forbrugsmønster. Det kræver indledningsvist en masse selvdisciplin, hvorfor det er nødvendigt at have en realistisk tilgang, og altså sætte tæring efter næring, som er hele humlen i det at have en sund økonomi.