5 trin til en bedre økonomi

Hvis du måned efter måned efter oplever, at have underskud på kontoen har du formentligt et uafklaret forhold til økonomi. Der er mange, der i dag tilhører den voksende middelklasse. Den kompensatoriske livsstil er en kendetegnende faktor ved middelklassen. Men hvis du vitterlig ønsker, at komme dit underskud til livs bør du i første omgang benytte din sunde fornuft.

Det første skridt imod en sundere økonomi er at undlade at fortrænge din usunde økonomi. Men derimod at begynde at tænke visionært. Tænker man visionært har man også væsentligt lettere ved at sætte sig nogle mål, som man har muligheden for opnå. Nogle ønsker måske en rejse til sydens sol, mens andre egentligt bare ønsker at få en sund økonomi, der skal være det fremadrettede fundament.

Bedre Økonomi

Trin 1:

Et godt udgangspunkt er at skabe sig et overblik over ens forbrug. Dette kunne for eksempel være ved at samle alle sine bonner. Fidusen er den, at man ved udgangen af måneden får et sandfærdigt billede af, hvad ens penge går til. Det er væsentligt lettere at tilpasse sit forbrug derefter.

Trin 2:

En anden måde du kan skabe overblik på er at udregne dit månedlige rådighedsbeløb. Dit rådighedsbeløb er forskellen mellem din faste indkomst og dine faste udgifter. Rådighedsbeløbet er netop også det tal, som banken kigger på når den skal danne sig et overblik din privatøkonomi. Efter finanskrisen er bankernes krav til rådighedsbeløbene blevet væsentligt skærpede. Der er naturligvis nogle individuelle faktorer, der gør sig gældende når rådighedsbeløbet fastsættes. Dette kunne eksempelvis være dit geografiske område, da det er betragteligt dyrere at være bosat i København end i vestjylland. Det altså ikke rocketscience, at du bør have et så højt rådighedsbeløb som muligt, da du vil have lettere ved at overkomme uforudsete udgifter.

Trin 3:

Hvis du konstant bruger mere end dit rådighedsbeløb tillader, så har du formentligt også noget gæld. I det tilfælde handler det om at blive likvid - der skal altså også stå penge på din konto ved udgangen af en måned. Dit efterfølgende mål er at blive gældsfri. Du skal sørge for at komme af med den kortsigtede gæld først, hvis du har sådan en. Det er uden tvivl, dem er dyrest at have. Det er som regel små forbrugslån og afdragsordninger. Det er vigtigt du afholder dig fra at låne hos finanseringsselskaberne, da det er dyrt forrentede lån.  

Trin 4:

Det næste trin er opsparing. Når du har fået skabt balance i din privatøkonomi, så kan du begynde at spare penge op. En opsparing er en godt fundament i forhold til at skabe likviditet fremadrettet, og samtidig opbygge en økonomisk buffer. Du kunne begynde i det små. Det vil sige at ligge fem procent af din nettoløn til side hver måned - efter tre eller fire måneder kan du så evaluerer, hvordan opsparingsperioden er gået.

Trin 5:

Vær opmærksom på at dine faste udgifter ikke bliver alt for faste. Det er ingen hemmelighed at de faste udgifter kan variere over tid, hvis du har en variabel rente eller et tilpasningslån som det også kaldes. Den variable rente følger markedsrenten. En variabel rente kan selvfølgelig være en fordel på den korte bane, da du har mulighed for at få en lavere rente. Men der er både fordele og ulemper.

Tjen penge hjemmefra

En sund økonomi handler om at foretage velovervejede valg, og naturligvis ikke bruge mere end man har råd til. Det er selvfølgelig altid en mulighed, at få sig et ekstra arbejde, men det er både tidskrævende og forpligtende. En anden mulighed er at overveje muligheden for at tjene penge hjemmefra. Der er i dag flere af sådanne muligheder. Et af de mest uforpligtendende muligheder kunne være online undersøgelser, blogs, sælge ud af sit tøj, blive oversætter. Mulighederne er mange, da interessen for freelancearbejde kun synes at tage til.