Sådan undgår du at blive snydt på nettet

Internettet boomer som aldrig før med et utal af tilbud. Mange af disse tilbud er helt legitime, men i mængden gemmer der sig også en masse falske tilbud. Hvert evigt eneste år bliver internetbrugere over hele verden frarøvet milliarder af penge. Inden for den seneste årrække er oplysningskampagner blevet lanceret i stor stil som et led i at øge bevidstheden blandt internetbrugere. På trods af den øgede indsats på området foregår den internetbaserede svindel stadig i stor stil, hvor almindelige folk oplever at blive frarøvet både deres identitet og deres penge.

Jeg vil opstille seks klassiske typer internetsvindel - og afslutningsvis forsøge at foreslå, hvordan du kan komme svindlen i forkøbet med nogle lette tiltag.

Nigerian 419:

I Danmark er begrebet Nigerian 419 bedre kendt som Nigeriabreve. Navnet stammer fra Nigeria, da det var nigerianske embedsmænd, der første gang udførte svindelnummeret. Det er en type svindel, der er meget kendt. Man vil modtage en følelsesbetonet e-mail fra en højtstående nigeriansk person, der påstår han er tidligere bankmand, ekspræsident eller en tidligere militærperson, der er i besiddelse af en masse penge. Personen behøver din hjælp til at få pengene ud af landet. Du vil til gengæld modtage en økonomisk kompensation for din hjælp. Du skal blot sende dine bankoplysninger, der skal dække transaktionsomkostninger og de juridiske udgifter. Når først du har sendt dine bankoplysninger er skaden sket - og der vil forsvinde penge fra din konto.

Phishing:

Fænomenet phishing går ud på, at kriminelle forsøger på at frarøve dig dine personlige oplysninger, såsom adgangskoder, brugernavne og bankoplysninger. Dette gøres typisk ved at man modtager en e-mail, hvori det tilsendte indhold virker meget autentisk. Indholdet skal være medvirkende til at fralokke dig dine personlige oplysninger, som de efterfølgende bruger til at stjæle dine penge.

Dating:

Hvis man søger efter kærligheden på internettet og på de mange datingsider, der efterhånden er, skal man samtidig være påpasselig og have en mistroisk tilgang. Hvis man matcher up med en, der skal have tilsendt penge for at have råd til flybilletten, en der er blevet tortureret, berøvet, så bør alarmklokkerne ringe med det samme. For så er folk ikke dem de udgiver sig for at være. Dette er igen en måde, hvorpå der bliver trykket på følelsesparametret. Når først troværdigheden er blevet etableret bliver du spurgt om penge.

snydt på nettet

Spyware:

Betegnelsen spyware eller spionprogrammer  er nogle selvinstallerende computerprogrammer, der installerer sig på din computer. Disse computerprogrammer finder som regel vej til din computer gennem e-mails, hvor der er vedhæftet en fil. Hvis man ender med at åbne den vedhæftede fil er der et computerprogram, der automatisk installerer sig på  computeren, som man hverken opdager eller kan se. Computerprogrammet overvåger, hvilke transaktioner, der bliver foretaget med ens kreditkort, og får derigennem adgang til kontooplysningerne.

Lotterier:

Hvis du modtager en e-mail, hvori der står du er den heldige vinder af et lotteri er det formentligt endnu en måde, hvorpå der er nogle, der via fabrikerede tiltag prøver, at frarøve dig nogle af dine penge. Lotterigevinsten vil ikke forgylde dig til langt ude i fremtiden, idet de vil have dig til at oplyse dine kontooplysninger først, således at de kan overføre genvinsten. Men når først oplysningerne er afsendt - bliver din konto lænset.

Wangiri opkald:

Betegnelsen wangiri opkald stammer fra Japan, hvilket direkte oversat betyder "et ring - og afbryd". Det betyder at din telefon ringer, men inden du når at registrere opkaldet er der allerede blevet lagt på. Hvis du efterfølgende forsøger at ringe nummeret op forbindes du automatisk til en telefonsvarer i udlandet, og du vil på din næste telefonregning opleve at opkaldet er blevet overtakseret.

undgå snyd

 

Opsummering:

Hvis man er så uheldig at opleve nogle af ovenstående eksempler bør man ane uråd med det samme. En god tommelfingerregel er at, hvis tilbuddet lyder for godt til at være sandt, så er det formentligt nogle, der vil prøve at frarøve dig dine penge.

Som udgangspunkt bør man altid bruge sin sunde fornuft i disse tilfælde, da man på den måde kan komme de fleste svindelnumre til livs. Derudover bør man være meget påpasselig med de e-mails man åbner og som har et link vedhæftet. Et af de vigtigste råd er, at man aldrig skal opgive sine kontooplysninger via en e-mail, da ens bank aldrig ville spørge om disse oplysninger over en e-mail korrespondance. Det er endvidere en god idé altid at have et antivirusprogram, der er opdateret. Hvis man af den ene eller anden grund stadig er i tvivl, så bør man ignorere de suspekte e-mails man har modtaget.

Læs mere: Seks myter om at arbejde hjemmefra